Radiocertifikat

Læs også siderne Brug af radio og Flyradio

Opdateret 05.07.16
​​


- Nationalt (NBEG) og internationalt (BEG - engelsk) radiocertifikat.

VHF Radiocertifikat i forbindelse med UL-flyvning er ikke et "must", men dels af sikkerhedshensyn, dels for flyveoplevelsen, anbefaler vi, at alle UL-piloter erhverver sig dette certifikat.

I nogle UL-klubber og motorflyveklubber afholdes kursus i N-BEG (nationalt radiocertifikat, dansk) og BEG (engelsk), hvilket giver indehaveren ret til at foretage VHF-telefoni med kontrol- og informationsinstanser (Tower, Radio, Copenhagen Information).

Vi anbefaler at du først tager det nationale certifikat og derefter, efter lyst og behov, det internationale. Med certifikatet i hånden kan du praktisk talt beflyve samtlige landingspladser og lufthavne i hele Danmark. Uden certifikatet kan der kun flyves i ukontrolleret luftrum G, hvilket naturligvis giver stor begrænsning i flyvefriheden.

N-BEG kurset er krævende, interessant og underholdende ligesom BEG-kurset, både for elever og undervisere, og ikke mindst, fordi alle i begyndelsen af kurset føler sig meget presset. Kun det rigtige må/skal siges og på rette tid, igangværende kommunikation må ikke afbrydes, samtidig skal der tænkes klart, og alle lytter på.

Som i alt andet vedrørende UL-flyvning, er det interessen, der driver værket, og når du står med certifikatet i hånden, så har du taget endnu en uddannelse, og du har endnu engang vundet en stor personlig sejr.

- Hvad koster det?? Lærerkræfterne i UL klubber arbejder oftest gratis, men forvent at det koster ca. kr.1000,- til klubkassen, ca. kr.300,- for undervisningsmaterialerne og så skal TBST have kr.1449,-(dec.13) for prøveaflæggelse og kr.707,- (dec.13) for udstedelse af certifikatet. (Der er ikke noget årsgebyr). Dulfu skal have kr.1449,- (jan.14) een gang for alle for udstedelse af radiokaldesignal. Se gebyrer.
​​
- Lærebøgerne i dansk (NBEG) og engelsk (BEG) radiokommunikation kan du købe hos Aeropartner.dk. (disse er ikke opdateret iht. gældende regler)

- "Say Again??". The Phraseology Database on Eurocontrol. Read more.

- Radiotelephony for VFR pilots. okt.10


- Fraseologien tilpasses løbende i takt med erfaringerne fra det virkelíge liv. 

I de følgende OY-SIK kan du læse om radiokommunikation og de ændringer der er sket indtil 2006:

- 1/2006 "Temanummer: "Kommunikation"
- 4/2005 "Ny fraseologi" (se også AIC A 10/05)
- 3/2005 "COIF og ATC - arbejdsfordeling og ansvar"
- 3/2004 "COIF - en hjælpende hånd dag og nat"
- 2/2003 "Radiokommunikation i udlandet"
- 4/2002 "ATS kommunikation"
- 1/2002 "COIF, Copenhagen Information"


- Læs HER om Copenhagen Information (COIF), Områdekontrollen (ACC),
Ind- og Udflyvningskontrollen (APP) og Tårnkontrollen (Tower).


- Læs også:

BL7-1 (A), Bestemmelser om lufttrafikregler, udg.15 af 3.oktober 2014. (træder i kraft den 4.december 2014.

BL7-14 (A), Bestemmelser om procedurer for tale-radiokommunikation, udgave 9 af 26.januar 2010 samt bilag 1 og bilag 2. Se HER.

BL 6-008, Bestemmelser om certifikater for betjening af radioanlæg i luftfartsradiotjenester, udgave 3, 2.juni 2008.

Vejledning om Radiocertifikater Sept.2012 fra TRS

- På DSVU`s hjemmeside kan du finde undervisningsmateriale som medlemmer af Dulfu har tilladelse til at anvende per 11.11.08 af Kim. H. Jensen. Læs her. (opdateres)

- Læs mere på Herning Motorflyveklubs hjemmeside, hvor du kan finde eksempel på dansk fraseologi og prøvespørgsmål til N-BEG radio.

- Læs om sprogtest på KDA`s hjemmeside www.kda.dk under "Sprogtest" i menuen til venstre.

​DULFU

Dansk UL-Flyver Union

Søparken 2, 

9440 Aabybro

 man-tors 10-14    Tlf. 78 78 21 90 

E-mail: dulfu@motorflyvning.dk